2de jaar A-stroom

In het tweede jaar A kies je een basisoptie en een keuzepakket volgens je talenten en interesses en maak je ook een keuze voor de algemene vorming volgens je mogelijkheden (basis, medium of plus). Zo kan je ontdekken wat je graag doet en wat je goed kan om te weten in welke richting je verder wilt. 

Keuzeschema 2de jaar A-stroom

Lessentabel

2A
Algemene vorming (25)
Aardrijkskunde
1
Engels
2
Frans
3
Geschiedenis
2
Godsdienst
2
Lichamelijke opvoeding
2
Mens en samenleving
1
Muziek
1
Natuurwetenschappen
1
Nederlands
4
Wiskunde
4
Techniek
2
Keuzegedeelte (8)
Basisoptie
5
Keuzepakket
2
Klasuur
1
TOTAAL
33

Basisoptie

Ga je voor de basisoptie Economie en organisatie, dan maak je kennis met de economische wereld vanuit drie verschillende oogpunten. In het eerste thema staat de consument centraal. Je focust op prijsvorming, de maatschappelijke veranderingen, de voor- en nadelen bij de keuze van binnenlandse- of buitenlandse producten, digitalisering… De onderneming staat centraal in het tweede thema. Je maakt kennis met alle processen die in de onderneming plaatsvinden, maar ook met alle regels waar de onderneming zich moet aan houden. In het derde thema staat de overheid centraal. Je bekijkt de rol van de overheid op lokaal, nationaal en internationaal vlak

Kies je als vervolg op het keuzepakket Latijn in het eerste jaar voor de basisoptie Latijn in het tweede jaar, dan zul je je nog meer verdiepen in de taal en cultuur van de Romeinen. Er wordt verder gebouwd op de leerstof van het eerste jaar, maar de nadruk ligt nog meer op het leren begrijpen en ontleden van teksten. Je leeft je in een vreemde cultuur in en je puzzelt je een weg door eeuwenoude zinnen en verhalen. Door veel met deze oude taal en teksten bezig te zijn, worden zowel je taalgevoel als je inzicht in andere talen aangescherpt. Door het analyseren van een Latijnse tekst, train je bovendien jezelf om kritisch en logisch te redeneren. Je leert ook elementen uit de Romeinse cultuur kennen en je vergelijkt ze met je eigen cultuur.

In het deel moderne talen wordt je taalgevoel voor Nederlands, Frans en Engels uitgedaagd in 2 of 3 lesuren. Je leert de taal, maar ook de cultuur van die taalgebieden beter kennen. Je versterkt je communicatieve vaardigheden voor die talen. Je onderzoekt verbanden tussen deze drie talen en je gaat er creatief mee aan de slag. In het deel wetenschappen van deze basisoptie leer je 2 of 3 lesuren onderzoek voeren naar verschijnselen uit de natuurwetenschappen (biologie, chemie en fysica) en techniek. Je hanteert wetenschappelijke begrippen, wiskunde en ICT om informatie gestructureerd te verzamelen en te verwerken. Je wordt uitgedaagd om op zoek te gaan naar hypothesen en antwoorden bij natuurwetenschappelijke problemen of onderzoeksvragen.

Als je sociaal geëngageerd bent en interesse hebt voor de mens in de maatschappij, dan is de basisoptie Maatschappij en welzijn de geknipte keuze voor jou. Je bestudeert in deze basisoptie het belang van een persoonlijke en gezonde levensstijl. Je onderzoekt en krijgt inzicht in het sociale gedrag van mensen en menselijke relaties. Je leert kritisch omgaan met maatschappelijke vragen en verschijnselen. Je past sociale en communicatieve vaardigheden toe. Er is ruimte voor groepswerk en creatieve opdrachten.

Ga je voor de basisoptie STEM-technieken, dan ben je een leerling met een sterke technische belangstelling. Je bouwt een technischwetenschappelijke bagage op om met behulp van recente technologieën, machines, software… oplossingen te zoeken voor technische problemen. De nadruk in deze basisoptie ligt op het ontwerpen en realiseren van een technisch proces. Je test realisaties in functie van behoeften en criteria om het ontwerp en het productieproces bij te sturen en te verbeteren

STEM-wetenschappen is de ideale basisoptie voor leerlingen die onderzoekers en creatieve probleemoplossers zijn. In deze basisoptie komen alle STEM-componenten (Science, Technology, Engineering en Mathematics) aan bod, maar ligt de klemtoon op de interactie tussen het onderzoeken en het ontwerpen. Je voert wetenschappelijk onderzoek en je gaat op zoek naar oplossingen voor problemen of uitdagingen waar de wereld vandaag mee te maken heeft op het vlak van milieu, technologie... Je analyseert een probleem vanuit verschillende invalshoeken en je leert hierbij creatief denken.

Contacteer ons

Wil je een afspraak maken of wil je meer informatie, neem contact op via onderstaande knop.