Beste ouders en leerling

Straks moet u samen met uw 12-jarige zoon of dochter een belangrijke keuze maken. De overgang van de vertrouwde basisschool naar de secundaire school is een grote stap en het spreekt voor zich dat u hierbij niet over één nacht ijs gaat. Het is uiteraard belangrijk om een school te kiezen waar uw kind zich goed voelt en die aansluit bij zijn aanleg, zijn mogelijkheden en zijn interesses.

Graag stellen wij u daarom ’t Saam voor, het vroegere Sint-Aloysiuscollege en het vroegere Vrij Technisch Instituut van Diksmuide. Sinds 1 januari 2018 vormen zij één school met twee campussen: de campus Cardijn in de Cardijnlaan 2 en de campus Aloysius in de Wilgendijk 30.

’t Saam biedt een hele waaier aan studierichtingen aan van het eerste tot en met het zevende jaar binnen het algemeen-, beroeps- en technisch secundair onderwijs. Onze school is echter geen mastodont. Het aantal leerlingen per campus gaat van 545 in campus Aloysius tot 780 in campus Cardijn. Hierdoor blijft de kleinschaligheid behouden en kunnen wij inzetten op een warme sfeer met voldoende aandacht voor elke leerling. We kennen ieder kind bij zijn naam en proberen zijn individuele capaciteiten en behoeften te kennen en op te volgen. Dat is een belangrijke troef!

Onze school heeft niet alleen oog voor de studies en de opvoeding, maar ook voor de totale persoonlijkheid van de leerling. Aandacht voor cultuur, sport, burgerschap, gezondheid en pastoraal behoren uitdrukkelijk tot onze doelstellingen en krijgen veel aandacht. We trekken er daarom ook regelmatig met de leerlingen op uit om de wereld buiten de schoolmuren te verkennen.

In onze school hechten we veel belang aan inspraak van leerlingen en ouders. Samen met de leerlingen werken we aan een positief leer- en leefklimaat. We betrekken de leerlingen bij de school via de leerlingenraad, maar we willen hen ook kansen geven om voor elkaar te zorgen via allerhande projecten zoals het peter- en meterproject. Met de ouders werken we samen om de leerlingen alle kansen te geven om te groeien naar volwassenheid. Ouders zijn bij ons altijd welkom en via een vlotte communicatie proberen we ook de ouders zoveel mogelijk bij het schoolgebeuren te betrekken.

Deze infobrochure hebben we met veel zorg samengesteld om u te informeren over het reilen en zeilen op onze school. Of u nu gewoon nieuwsgierig bent naar bepaalde activiteiten of u wilt iets heel praktisch weten, op de volgende pagina’s vindt u wellicht wat u zoekt. De brochure is ook zo geschreven om uw 12-jarige zoon of dochter aan te spreken, laat hem of haar dus zeker ook maar even bladeren in deze brochure.

Indien u bepaalde dingen in deze brochure niet terugvindt of nog meer informatie wenst, aarzel dan niet ons te contacteren. U kan altijd bij ons terecht op het opendeurmoment (vrijdag 4 mei in campus Aloysius en donderdag 10 mei in campus Cardijn) of op een dag naar keuze (liefst na afspraak). Wij zullen u graag te woord staan en eventueel rondleiden op onze school.

Met hartelijke groeten3 directie

Isabelle De Keyser en Sofie Descamps, directie campus Aloysius 

Bart Laleman en Tommy Es, directie campus Cardijn