2de jaar A

In het tweede jaar A krijgt elke leerling 33 uur les.

Deze 33 uur zijn opgebouwd uit 25 uur algemene vorming, 5 uur basisoptie, 2 uur keuzepakket en 1 klasuur.

In de 25 uur algemene vorming worden vakken gegeven zoals Nederlands, Engels, aardrijkskunde, techniek… In deze algemene vorming leggen we stevige fundamenten voor de rest van je schoolloopbaan.Je ontdekt er wat je mogelijkheden zijn.

In de 5 uur basisoptie maak je kennis met een domein en kan je als leerling kiezen voor een pakket waarin jouw talenten en interesses aan bod komen. We bieden op onze school heel wat basisopties aan zodat je zeker een keuze kunt maken die bij jou past. In de basisoptie kan je als leerling ondervinden of deze leerstof jou al dan niet ligt. Het helpt je om later in de tweede graad te kiezen in welke richting je verder wil.

In de 2 uur keuzepakket kan je nog van iets anders ‘proeven’ zodat je in het derde jaar een gemotiveerde keuze kan maken die helemaal bij je interesse en bij je mogelijkheden past. We bieden op onze school 7 keuzepakketten aan. Je herkent ze al vanuit het eerste jaar. In deze keuzepakketten kan je ook nog ontdekken wat je interesses zijn en in welke richting je verder wil.

Tot slot krijgen alle leerlingen van het tweede jaar 1 klasuur per week. Net als in het eerste jaar wordt er samen met de klassenleraar tijd gemaakt voor klasvorming, leren leren, sociale vaardigheden, burgerschap, omgaan met sociale media…





Indien een combinatie op 1 september door niemand gekozen is, wordt deze in de loop van het schooljaar niet meer ingericht.
*Het keuzepakket ‘remediëring Frans en wiskunde’ kan niet gevolgd worden door leerlingen die ‘Plus’ kiezen voor de algemene vorming.



Hoe kies ik de juiste combinatie?

Stap 1: ik kies een basisoptie die aansluit bij mijn talenten, interesses en mogelijkheden.

Stap 2: ik kies binnen de algemene vorming voor ‘Basis’, ‘Medium’ of ‘Plus’.

  • Ga je voor een basisoptie uit blok A, dan kan je voor ‘Basis’ of ‘Medium’ kiezen voor de algemene vorming.
  • Ga je voor een basisoptie uit blok B, dan kan je voor ‘Medium’ of ‘Plus’ kiezen voor de algemene vorming.
  • Ga je voor een basisoptie uit blok C, dan volg je ‘Plus’ voor de algemene vorming.

Stap 3: ik kies aanvullend een keuzepakket. We raden een keuzepakket aan dat niet aansluit bij de basisoptie. Het keuzepakket laat je proeven van een ander interessegebied.

Je merkt dat deze keuzepakketten sterk overeenkomen met de basisopties. We raden daarom aan een keuzepakket te volgen dat niet aansluit bij de gekozen basisoptie.
In het 2de jaar is er een nieuw keuzepakket, nl. ‘Remediëring Frans + wiskunde’. In dit keuzepakket wordt de leerstof Frans en wiskunde uit de algemene vorming extra ingeoefend. Er wordt geen extra of nieuwe leerstof gegeven. De leerlingen die ‘Plus’ volgen in de algemene vorming, kunnen dit keuzepakket niet volgen.


Wat volg je aan welke campus?

Het is mogelijk dat je het keuzepakket (2 uur) aan de andere campus zal volgen.

Dit keuzepakket zal in een blok van 2 uur geplaatst worden zodat je maar 1 keer de verplaatsing moet maken.

Je gaat naar de andere campus met de fiets onder begeleiding van een leerkracht of een opvoeder. Hiervoor kan je je eigen fiets of een fiets van de school gebruiken.



Algemene vorming Basisoptie
Economie & organisatie
Latijn
Maatschappij & welzijn
Moderne talen & wetenschappen
STEM-technieken
STEM-wetenschappen medium
STEM-wetenschappen plus
campus Aloysius
campus Cardijn